Saturday, 4 June 2011

Imam dengan Dua Sikap

Masjid yang paling dekat dengan rumahku ialah Masjid Iman. Nama lamanya ialah “Limousine”, sebab di sebelahnya ada garaj besar untuk teksi-teksi. Setiap kali waktu solat, aku dan jiran-jiran akan bertemu di sana. Betapa indah saat itu. Namun, ada yang lebih indah, iaitu imam masjid ini.

Imam tua ini aku panggil Syeikh Sayyid. Rambutnya putih, kaca matanya besar. Amat dihormati oleh penduduk setempat, baik tua mahupun muda.

Ada dua sikap beliau yang aku suka. Pertama, sikap tegas (firm)nya. Beliau pernah tegur orang yang sedang solat sunat ketika iqamat sudah dilaungkan dengan berkata, “Kenapa kau solat sunat sedangkan fardu lebih besar dari sunat!”.

Suatu Jumaat, ketika beliau sedang berkhutbah, ada handphone berbunyi. Biasalah, ringtone orang Arab memang kuat. Beliau yang berada di atas mimbar itu berkata, “Iqfilil mahmul ya akhi! Ehna fil Eid!” atau maksudnya “Matikanlah handphone tu, saudara! Kita sedang berhari raya!”.

Sikap yang kedua ialah kehangatan kasih dan sayangnya. Syeikh Sayyid pantang jumpa budak kecil, pasti didakapnya, dicium dahinya dan berbual-bual dengannya.

Setiap kali lepas solat, jiran-jiran yang separuh baya lebih muda akan bersalaman dan berbual ringkas dengannya. Beliau melayan dengan senang hati. Tambahan, Syeikh Sayyid pandai buat lawak. Jadi, perbualan di antara mereka kelihatan mesra.

Kalaulah orang di Malaysia tahu kehangatan rasa belas dan kasih syeikh ini, pasti mereka merasakan mereka belum pernah menyayangi ahli keluarga mereka.

Man la yarham, la yurham”.

Dua sikap di atas ini nampak macam paradoxical, tapi bagi aku tidak. Ia adalah gabungan terbaik karakter seorang manusia. Bagi akulah. Aku harap aku dapat ber’talaqqi’ dua sikap ini dengan beliau.

Betapa besar nikmat mendapat imam yang menyenangkan. Moga bumi Tarbiyah ini dapat melahirkan jutaan orang sebegini.

Wallahu a’lam.