Monday, 14 January 2008

Mari kita bandingkan...

Kami masak sendiri! Jangan ingat bujang STAM tak pandai masak. hehe.


Membaca Al-Ma'thurat bersama-sama selepas solat asar.

Merenung bulan 15 Ramadhan 1428 hijrah. Semoga bertemu lagi.


Bismillahirrahmanirrahim.

Untuk pengetahuan mereka yang membaca blog ana, ana baru selesai menduduki Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) di Sekolah Menengah Al-Hidayah Ipoh. Di sini ana cuba membandingkan kehidupan ana di Ipoh dan di Bangi.

Di rumah sewa Ipoh, tiada TV. Kalau nk tahu perkembangan semasa, kena beli surat khabar atau pergi CC. Di rumah sendiri Bangi, TV ada dua. Kadang2 layan juga Conan dan Avatar bersama 2 adik sekolah rendah. Spa-Q, Melodi dan WWF pun tidak terlepas dari jeling-jelingan. Maka di mana yang lebih baik? Di sini @ di sana?

Di Ipoh, pukul 5 pagi sudah riuh rendah org masuk toilet, gosok baju dan qiyamullail. Di Bangi, nk bangun 5.30 pg pun memerlukan mujahadah yang kuat. Kadang2 terlepas subuh surau. Astaghfirullah. Hilang kemuliaan sebagai orang mukmin. Maka mana lebih baik? Di sini atau di sana?

Di Ipoh, kena masak sendiri. Ada jadual. Kalau x silap, seorang bertugas tiga kali seminggu. Di Bangi, ada pembantu rumah yang amat rajin. Semuanya siap on time. Tinggal makan dan basuh pinggan je. Tapi skill masak tak improve. Rasanya dah lupa macam mana nk masak lemak cili api. hehe. Maka, mana lebih baik? Di sini atau di sana?

Duduk sebentar, sejenak berfikir...

Betullah. Lebih baik duduk asrama dengan kawan-kawan. Barulah jadi soleh...

Tapi, kalau asyik duduk dengan kawan yang soleh dan tak bercampur dengan masyarakat lain, tak best juga. Macam mana nk tahu kita soleh sedangkan kita belum teruji?

Ala, yang penting ialah diri kita. Sbb yang tanggung akibat di akhirat ialah kita.

Tapi, dalam apa jua keadaan pun, kita boleh usahakan suasana yang kurang baik itu menjadi lebih baik.

...... ..... ...

...... ..... ...

...... ..... ...

Hmm... ana hanya mampu menghela nafas panjang. Mungkin masa dibelai sudah habis. Sudah tiba masa membelai...

Astaghfirullahal azim.
Ampunkan aku ya Allah.
Kupohon kekuatan dari-Mu, Tuhan yang Maha Agung...