Saturday, 26 April 2008

Buat mereka yang sedang berkira-kira...

Tulisan ini ditujukan khas buat mereka yang sedang berfikir-fikir untuk melanjutkan pelajaran ke IPT Jun-Julai 2008 ini. Mungkin agak terlambat, tetapi peribahasa Inggeris mengatakan better late than never.

Ketika saya berada di darjah 6, English Premier League adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan dengan kehidupan. saya dan rakan-rakan saling bekerjasama dalam mengikuti perkembangan EPL, UEFA Champions League dan lelain. Sampai satu tahap kami sanggup bertelefon pukul 3.00 pagi untuk mengejut rakan menonton siaran langsung perlawanan bola sepak, terutama yang melibatkan Manchester United.

As the situation was like that, pada umur mentah itu saya bercita-cita menjadi seorang pemain bola sepak. Bukan main-main. Serius. Kemudian ibu menasihatkan bahawa umat Islam masih mempunyai banyak kerja lain yang lebih penting. Saya tak faham. Justeru terus memberi alasan bagi menghalalkan impian "tidak matang" itu.

Ibu tanya, "bagaimana seorang pemain bola boleh berdakwah kepada masyarakat?". Saya jawab pemain bola boleh pakai "tight", main bola sambil tutup aurat. Kita solat isyak masa rehat selepas separuh masa pertama.

Bila naik tingkatan 2, impian berubah. Kalau orang tanya "enta besar nanti nak jadi apa?", saya jawab "engineer". Eh, cepat betul beralih arah.

Bila naik Tingkatan 4, saya jawab "ana nak jadi seorang ahli fizik. Dalam masa yang sama, nak ceburi juga bidang media dan komunikasi". Eh, berubah lagi.

Setelah tamat tingkatan 5, saya terfikir, "kenapa impian atau cita-cita itu cepat sekali berubah-ubah? Aku ni tak tetap pendirian ke? Aku ni tak ada masa depan ke?"

Setelah perbincangan demi perbincangan, I came to a conclusion.

"الموت في سبيل الله أسمى أمانينا"-(Syiaruna)

"Always start from the end"- (peribahasa Inggeris)

Hakikatnya, manusia itu dicipta dengan tujuan. Maka menjadi peranan kita mencari apakah tujuan kita diciptakan.

Apabila sudah tahu tujuan itu, maka itulah cita-cita kita. Itulah impian kita. Itulah perkara yang menjadikan kita lega apabila bertemu Allah kelak.

Allah mengatakan "وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون"
Allah mengatakan "إني جاعل في الأرض خليفة"
Allah mengatakan "كنتم خير أمة أخرجت الناس"
Allah mengatakan "وعد الله الين ءامنوا منكم وعملوا الصالحات ليستخلفنهم في الأرض كما استخلف الذين من قبلهم"

Oh, baru saya tahu.
Saya ini dicipta untuk menghambakan diri.
Saya ini khalifah di muka bumi.
Saya ini sebaik-baik ummat di dunia.
Saya ini akan mencapai kemenangan seperti mana umat Islam dulu mencapai kemenangan.

Justeru, itulah cita-cita kita.

Dan kita sanggup mengorbankan apa sahaja bagi mencapai cita-cita agung, amat murni lagi mulia ini.

Andaikata Islam itu mampu dibela dengan diri saya menjadi seorang doktor, maka saya akan menjadi seorang doktor.

Andaikata ia jurutera, maka saya akan menjadi seorang jurutera,

Hatta, andaikata ia tukang sapu sampah, maka saya akan menjadi seorang penyapu sampah.

Namun, untuk memahami apakah keperluan umat Islam ketika ini, kita perlu merujuk manhaj perubahan yang dilakukan oleh Rasulullah saw. Saya serahkan hal ini pada antum untuk mencari, apakah yang paling diperlukan oleh ummat Islam kini? Kemudian selarikanlah dengan bakat dan potensi yang ada. Andaikata ia sesuai, teruskan. Andaikata tidak, toleransikanlah antara keduanya.

Dan menukar-nukar cita-cita itu tidak salah, kerana manusia itu berubah-ubah tahap kematangannya dari semasa ke semasa.

Pilihlah yang lebih mulia, minat semata-mata atau agama. Serahkanlah diri kita sepenuhnya kepada agama.

Apabila ditanya, apakah cita-cita anda? Jawablah "saya ingin mati syahid". Itulah cita-cita kita di dunia. Doktor, jurutera, angkasawan, juruterbang dan guru bukanlah cita-cita, tetapi pekerjaan ketika dewasa. Adakah kita berasa kita akan mati dengan tenang setelah mencapai cita-cita sebagai seorang doktor? Jika tidak, maka ia bukan sebuah cita-cita. Cita-cita merupakan sesuatu yang amat diharap untuk dicapai dalam hidup.

Akhir kata, semua ini hanya pandangan yang boleh jadi benar dan boleh jadi salah. You know yourself better..!