Monday, 5 October 2009

Berjalan, Melihat, Mentafsir

Bismillah... (Moga niat ini membawa ke syurga)

Alhamdulillah, 3 Oktober lepas saya sempat berjalan sekitar Kaherah sebelum memulakan pengajian di kuliah minggu depan. Berikut saya kongsikan beberapa nilai dan pengajaran.


Kisah Unta dan Tuannya

Tuan unta datang kepada saya dan memberi saya tongkat. Kemudian, dia menyuruh saya menaiki unta yang telah didudukkan. Tanpa mempersetujui apa-apa bayaran, dia membawa saya ke sisi Piramid dan bergambar. Seusai itu, dia minta LE30. Wau, ini sudah lebih!

Saya tak mahu bayar.

Dia mula naik suara. Dia kata, "Ini harga piawai. Jangan buang masa aku! Cepat, LE3o!"

Jadi, macam mana nak buat?

Saya gosok belakang dia dan suruh berselawat.

Saya bagitahu dia yang saya pelajar kuliah Syariah Islamiyah. Kami belajar tatacara muamalat.
(Actually, naik Tahun Dua ni baru nak belajar. ^_^)

Saya kata pada dia, "Pakcik, cara engkau salah. Engkau perlu persetujui harga sejak awal. Kemudian biar kami buat keputusan samada mahu naik unta atau tidak".

Setelah lebih 15 minit berjidal depn unta, akhirnya dia kata, "Baiklah, bagi aku LE15".

LE15? Alhamdulillah, OKlah tu.

Selesai di Piramid, saya masuk van sewa untuk berangkat ke tempat lain. Ketika itu, seorang teman (pelajar baru) dengan sedih memberitahu yang dia membayar LE50 untuk unta!

Kasihan, pakcik unta ambil kesempatan. Apapun, the point is: Belajarlah bahasa seuatu kaum hingga benar-benar mantap, supaya engkau tidak ditipu oleh kaum itu.Piramid dalam Al-Quran

Inilah gambar Piramid di Giza. Surah Al-Fajr merakamkan nama Piramid sebagai "Autad" yang bermaksud pasak. Kemudian, surah itu menceritakan azab Allah ke atas Firaun.

Begitulah sunnatullah. Andai kemajuan material tidak diimbangi kemajuan iman, runtuhlah sesuatu tamadun itu. Kini, Dinasti Firaun hanya tinggal Piramid yang mendatangkan jutaan Dolar buat pewaris bumi Mesir.

Kita di mana? Menuju keruntuhan tamadun Firaun atau kegemilangan tamadun Abbasiyah?

BERSAMA KITA BERJALAN, BERSAMA JIWAI PERANAN.

(Tahniah buat Opal yang sudah tiba di Warwick. Juga buat Mamah yang bekerja keras di Bangi. Tak ketinggalan Abang Bad di Makkah; Selamat Menimba Ilmu! ^_^)