Saturday, 5 July 2008

Coretan Jaulah Indonesia 11 – 15 Jun 2008

Macam-macam yang terbayang di fikiran ketika melihat Bandara Internasional Soekarno Hatta di Jakarta dari udara. Ada lain sedikit dengan KLIA. Apapun, inilah bumi Allah yang melahirkan pendokong-pendokong Islam seperti Wali Songo, KH Rahmat Abdullah, Nuruddin Al-Banjari, Aa Gym, Ary Ginanjar Agustian, Hidayat Nur Wahid dan Irwan Prayitno.

Alhamdulillah, tiba juga ke Indonesia. Dengan niat yang tersendiri, saya sebenarnya diminta oleh ayah untuk mengiringi wisata rohani ibu dengan rakan sekerjanya ke negeri istimewa ini. Belum apa-apa lagi, minda sudah membayangkan apa yang dikata orang Malaysia terhadap orang Indonesia; macet, jurujual yang memaksa, serabut dan lelain...

Dari bandara, kami menaiki koc menuju Gambir. Perjalanan 20 km yang memakan masa sejam lebih menjadikan kita sedikit faham apa yang terbayang awal tadi. Memang sesak! Setinggan merata-rata. Bawah fly-over di tengah bandar Jakarta ni pun ada setinggan. Jalan yang dua lane terus jadi tiga lane. Rupanya, ibukota Indonesia ini dihuni kira-kira 20 juta orang. Ibu kata, ”Cuba Bilal bayangkan macam mana ikhwah Indonesia berdakwah. Semua ni mereka kena lalui”.

Destinasi pertama ialah Taman Mini Indonesia. Ingatkan taman apa. Rupanya taman ini menghimpunkan segala monumen dan binaan penting seluruh Indonesia dalam bentuk replika besar. Ada candi Borobudur, kuil Bali dan rumah-rumah berbinaan pelik. Subhanallah! Uniknya manusia ciptaan Allah! Mereka makhluk yang berbagai-bagai. Dalam lebih kurang dua jam, kami seolah-olah telah mengelilingi seluruh Indonesia. Tapi yang paling penting ialah budaya tempatan. Ketika seronok bergambar di sana, datang seekor maskot kucing warna pink. Maskot tu offer ambil gambar dengan dia. Kita pun excited la. Habis ambil gambar, dia minta bayaran. Pelik. Masa tu tak ada duit kecil, tak kan nak bagi 100K rupiah. Kelam kabut cari ibu minta duit kecil!


Kunjungan ke Masjid At-Taawun juga sesuatu yang istimewa. Nak tak nak, kita kena basuh kaki untuk masuk ke masjid di puncak tanah tinggi ini. Ia dikelilingi sungai air bukit! Subhanallah, sejuk! Orang Indonesia memang kreatif!

Di luar masjid, jurujual yang tak kenal putus asa sedang menunggu untuk ”menerkam” pelancong seperti kita. Dekat 45 minit mempromosi, mereka tak mengalah walaupun kita buat tak endah. Mungkin ramai yang mengutuk mereka. Apapun, mereka adalah lambang kegigihan, kesungguhan dan kerajinan seorang yang mencari sesuap nasi HALAL!

Pada hari ketiga, kami menaiki kereta api menuju Bandung. Perjalanan merentasi bukit-bukau, tanak tinggi, sungai, sawah ladang dan hutan menjentik nostalgia bersama Muallim Fakaruddin, guru Goegrafi sewaktu Tingkatan Tiga. Bumi Allah Indonesia memang indah! Terasa kerdil diri kita sebagai manusia yang berbuat sesuka hatinya di planet Maha Pencipta ini.

Darul Jannah Cottage di Daarut Tauhid, Jalan Gegerkalong Girang menjadi tempat menginap pilihan di Bandung. Di sini saya rasa gembira. Kerana lebih 70% tujuan saya ke Indonesia berada di sini.

Daarut Tauhid (DT) adalah sebuah pesantren moden. Ia diuruskan oleh KH Abdullah Gymnastiar (Aa Gym) yang terkenal dengan manajemen qalbunya. Bukan sekadar pesantern, DT mempunyai pelbagai rangkaian perniagaan meliputi kedai makan, butik pakaian, penerbitan buku, stesen radio, pusat pengurusan zakat dan macam-macam lagi. Nak senang cerita, macam Arqam lah. Demikianlah metode Aa Gym dalam membangun masyarakat sekitarnya. Terjemahan konsep tasawwuf dalam kehidupan seharian. Nampak indah dan bahagia. Mereka menjaga kebersihan. Mereka bertutur dengan lembut dan sopan sekali. Mereka menyusun kasut setiap kali ke masjid atau lain-lain. Setiap kali azan berkumandang, kedai ditutup dan semua pergi ke masjid. Dan sejak tiga jam sebelum subuh sudah ada yang menangis merintih di masjid mengharap kasih Tuhan Semesta Alam. Subuh apa lagi. Penuh!

Saya sempat menghadiri tiga kali kuliah Aa Gym. Antara isinya:

”Berlaku jujurlah anda kepada diri anda sendiri. Kerana Allah itu Maha Mengetahui. Tidak perlu bersusah-payah untuk kelihatan muda sedangkan anda sudah tua. Tidak perlu bersusah-payah mengikat perut bagi membeli handphone mahal sedangkan kegunaannya tidaklah selalu. Bila kita mengejar dunia, kita tidak akan berhenti. Pasti ada yang lebih enak selepas sesuatu. Justeru, pergunalah pandangan Allah. Dia melihat taqwa. Dengan demikian, insyaAllah hati kita menjadi tenang”

Di kuliah yang lain;

”Saat disanjung merupakan saat di mana hati dan jiwa kita amat membutuhkan Allah swt. Ujian tersebut amat besar. Lebih besar daripada ujian saat dihina. Ramai sekali yang tewas dalam ujian ini. Sedikit sekali yang berjaya. Selalulah mengingati Allah, jangan sekali-kali merasa takabbur! Takabbur sebesar zarah sudah cukup menghalang kita dari syurga. Takutilah sanjungan dan kemuliaan neraca manusia”.

Dekianlah kuliah Aa Gym yang selalunya disampaikan dalam keadaan menangis dan disertai zikir munajat sebelum tamat. Semoga Allah memberi kami petujuk.

Kami menjejaki Taman Wisata Alam Tangkuban Parahu di awal siang keempat. Subhanallah! Kawasan tanah tinggi yang disertai kawah gunung berapi yang masih aktif memang menjadikan diri kerdil sekali.

Esok sudah mahu pulang. Adik-beradik mesti tanya tentang buah tangan.

Bandung adalah syurga shopping bagi pelancong. Memang kelabu mata. Murah dan pelbagai. Namun ramai peniaga yang ambil kesempatan ke atas pelancong. Seorang makcik berkata kepada saya, ”Di Pasar Baru nanti, tawar harga sampai tinggal separuh. Tak pun kamu sebut apa harga yang kamu mahu. Kalau dia tak bagi, buat-buat lari ke kadai lain. Nanti mesti dia panggil balik dan bagi harga murah!”. Ketawa kecil bila dengan macam tu. Namun itulah realitinya.

Saya bershopping bersama seorang budak 14 tahun yang serba ringkas dan tak cerewet. Barang pertama kami, vast bulu dibeli dengan harga 50K rupiah. Harga asal 65K rupiah. Ingatkan kami mantap, rupanya boleh dapat rendah lagi.

Barang kedua, baju melayu dibeli dengan harga 70K rupiah. Asalnya 90K rupiah. Itupun dah lari ke ladai lain tapi dipanggil balik. Rasa gembiralah sedikit sebab berjaya tawar lebih dari barang yang pertama.

Barang ketiga, kasut ciplak Adidas yang dibeli dengan harga 90K rupiah. Asalnnya 200K rupiah. Kami ”lari” nak cari kasut di kedai lain baru dia bagi. Proses tawar-menawar mengambil masa 30 minit. Baru berjaya. Kali ni rasa berbaloi!

Sepanjang perjalanan kami mengelilingi kota Bandung, saya dibawa oleh seorang belia 32 tahun. Nampak macam 25 tahun. Dadan namanya. Pak Dadan memang satu sosok tubuh yang perkasa yang mulia jiwanya. Dia melayani kami dengan baik sekali. Memang peramah. Ceria selalu. Beliau melayani saya persis adiknya sendiri. Sebagai seorang santri-karyawan di DT, beliau komited dengan Islam; solat awal waktu walaupun sibuk dan letih. Begini rupanya pemuda Indonesia!

Pada hari terakhir, saya sakit perut dan merasa loya. Selera hilang semuanya. Dalam rancangan saya, hari terakhir ialah masa membeli CD, buku dan bahan-bahan tarbiyah untuk dimanfaatkan di Malaysia nanti. Tapi apakan daya. Terpaksa baring di bilik menahan loya sementara menunggu teksi menjemput ke bandara. Cuba juga gagahkan diri, tapi tak larat. Terpaksa tumpang kamar kecil (bilik air) untuk membuang muntah...

Sebelum pulang, saya sempat memikirkan hasil jaulah kali ini. Secara keseluruhannya, saya mencapai 75% objektif saya. Walaupun tidak cemerlang, saya bersyukur ia di tahap baik.

Kapal terbang Air Asia mula memecut laju untuk naik ke udara. Lima hari di bumi Indonesia banyak mengajar erti kehidupan. Semoga Allah memberi kami pahala atas ibadah ini. Selamat Tinggal Bumi Bertuah Indonesia! Jumpa lagi di kesempatan yang lain!!!

”Sekiranya kamu bersyukur, nescaya Kami tambahkan bagi kamu. Sekiranya kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras” (Ibrahim-13)